Majoránka drvená 250 g
Majorán ako korenina sa používa na dochutenie jedál v stredomorskej kuchyni a ako bylina sa používa na zmiernenie rôznych chorôb.
(upraviť pomocou modulu Ubezpečenie zákazníka)
(upraviť pomocou modulu Ubezpečenie zákazníka)
(upraviť pomocou modulu Ubezpečenie zákazníka)
Majorán ako korenina sa používa na dochutenie omáčok, mäsa, zeleniny ale aj na pizzu alebo iných jedál s paradajkovým základom. V krémových polievkach a dusených pokrmoch sa majorán často kombinuje so slaninou alebo s bravčovou masťou aby dodal jedlám sofistikovanú chuť. Pre vysoký obsah esencilnych olejov má majorán silnú a intenzívnu chuť.
Majorán sa používa aj ako bylina vďaka obsahu cenných účinných látok, s ktorým sa zmierňujú rôzne choroby. Liečebné účely majoránu sa využívali už v staroveku. Jeho liečivé účinky sa pripisujú predovšetkým éterickým olejom, ktoré majú antibakteriálne a sedatívne vlastnosti.
Majorán potláča chuť do jedla, detoxikuje tráviaci systém a zmierňuje príznaky žalúdočnej infekcie a žalúdočnej nevoľnosti. Je výborný aj pri liečbe koliky a pri nadúvaní. Zefektívňuje funkciu pečene a zvyšuje produkciu žlče. Používa sa aj na bolesti žalúdka, pri poruchách trávenia, pri črevných ťažkostiach a pri nadúvaní.
Prospešný je aj čaj z majoránu používaný pri rôznych pľúcnych chorobách, pretože čistí priedušky, čím uľahčuje dýchanie. Znižuje upchatie nosa a hromadenie hlienu. Odvar z majoránu zmierňuje bolesti hlavy, závraty a svalové kŕče a upokojuje nervový systém.
Majorán sa odporúča aj ľuďom s nespavosťou.
Obsahuje až 3,5 % éterických olejov. Je bohatý na silice. Okrem toho obsahuje prospešné flavonoidy, kyselinu askorbovú, taníny, kyselinu rozmarínovú, glykozidy, vitamín C, zinok.