Borievka (Jalovec) celá 250 g
search
  • Borievka (Jalovec) celá 250 g

Borievka (Jalovec) celá 250 g

5,00 €
S DPH 3

Využitie borievky je veľmi rozsiahle. Používa sa v kuchyni ako korenie, ale jeho liečivé účinky tiež nie sú zanedbateľné. 

Množstvo
Skladom

  Zásady zabezpečenia

(upraviť pomocou modulu Ubezpečenie zákazníka)

  Zásady doručenia

(upraviť pomocou modulu Ubezpečenie zákazníka)

  Zásady vrátenia

(upraviť pomocou modulu Ubezpečenie zákazníka)

Rastlina je známa už od staroveku, ale skutočne populárna sa táto lahodná bobuľa stala až v 15. storočí. Hoci borievka pochádza zo Severnej Ameriky a Ázie, nachádza sa aj na mnohých miestach v alpských krajinách, kde sa korenie používa na dochucovanie národných jedál. Dnes väčšina plodov borievky pochádza z divých borievok rastúcich aj na našom území. Obsah silice v bobuliach borievky závisí od miesta pôvodu: Plody borievky pestované na juhu obsahujú oveľa viac silice.

Plody borievky sú jediným druhom korenia, ktorý pochádza z ihličnatej rastliny. V sušenej forme majú plody borievky hrejivú, jemne sladkú, živicovú, drevitú chuť pripomínajúcu ružové korenie. Hodí sa k jedlám z diviny, mäsa, rýb, koláčom, polievkam a omáčkam. Sú skvelou voľbou do kyslých uhoriek, ale dá sa použiť aj na údenie a konzervovanie niektorých potravín. Pridáva sa aj ku sudovej kapuste aby "nenadúvala". 

Bobule sa používajú ako korenie len v niekoľkých oblastiach – najmä v severnej Európe, Francúzsku, Nemecku a Rakúsku.

Borievka sa veľmi dobre hodí s novým korením, čiernym korením, bobkovým listom, cesnakom, majoránom a najmä rozmarínom. Pre maximálnu chuť je vhodné bobule jemne rozdrviť pomocou mažiara. Keďže chuť borievky je mimoriadne intenzívna, použite naraz maximálne šesť až osem bobúľ. Pre ich intenzívnu, kyslastú chuť je vhodné pred podávaním odstrániť bobule z jedla - odporúčame bobule vložiť do plátenného vrecka alebo čajového sitka na ragú a rajnice, aby ste pri varení oveľa ľahšie odstránili korenie. 

Borievka sa využíva aj na výrobu tradičných alkoholických nápojov, ako borovička, gin a domáca pálenka. 

TIP: Skvelou voľbou sú aj dezerty z borievok. V kombinácii s novým korením prepožičiava jablkovým a hruškovým koláčom úžasnú, jedinečnú chuť.

Okrem použitia v kuchyni má borievka aj liečivé účinky. Plody obsahujú terapeuticky významnú silicu, sacharidy, živicu, triesloviny, flavonoidy, horčín, juniperín a organické kyseliny - hlavne vitamín C. Pôsobí preto ako silné diuretikum (močopudne), stimuluje trávenie, pôsobí tiež proti plynatosti, žlčopudne. Ale je aj antiseptikum, antireumatikum a je vhodná aj do kúpeľov. Stimuluje látkovú premenu, pomáha pri degeneratívnych ochoreniach postihujúcich kĺby. Je ideálna aj pri reumatických či niektorých obličkových ochoreniach. 

Tabuľka dát

Hmotnosť
250 g
Komentáre (0)
Na tento produkt momentálne nie je pridaná žiadna recenzia.