Oregano sušené drvené 250 g
Oregano je vonná esencia Grécka, alebo omamná vôňa slnečného leta a neodmysliteľné korenie jarno-letných jedál.
(upraviť pomocou modulu Ubezpečenie zákazníka)
(upraviť pomocou modulu Ubezpečenie zákazníka)
(upraviť pomocou modulu Ubezpečenie zákazníka)
Oregano sa rozšírilo z Grécka, pestoval sa v oblasti oregano, odkiaľ pochádza aj jeho názov.
Používa sa hlavne v sušenom stave, nakoľko sa dá dlho skladovať a intenzita chuti sušeného korenia je takmer trojnásobná oproti čerstvému. Ak pracujete s čerstvým oreganom, musíte do jedla pridať aspoň dvojnásobné množstvo ako sušeného.
Používa sa k jedlám z paradajok, bieleho a červeného mäsa, k rybe, k morským plodom, karfiolu, brokolice či cukete. Najčastejšie využitie má v jedlách ako pizza, omáčky, zeleninové polievky, ryžové jedlá ako aj chlieb, šaláty, vaječné jedlá. Keďže ide o korenie s dostatočne výraznou chuťou, nepoužíva sa do dezertov, hoci sa oreganom môže opatrne okoreniť zmrzlina a krémy.
Dnes sa používa ako korenina, ale v minulosti sa oregano používal v ľudovom liečiteľstve. Starovekí lekári zistili, že je vhodný na liečbu rôznych chorôb. Hippokrates ho napríklad používal ako dezinfekčný prostriedok, v Egypte používali oregano ako konzervant a na prevenciu alebo liečbu otravy. Žuvané listy sa používali na liečbu reumatizmu, bolesti zubov, tráviacich ťažkostiach a ako prostriedok na potlačenia kašľa. V Číne sa používal na zmiernenie horúčky, liečenie zvracania a hnačky. V Anglicku sa ním varilo, kúrilo ale parfumoval sa s ním aj tabak.
Oregano obsahuje bielkoviny, sacharidy, vlákninu a množstvo vitamínov a živín. Okrem obsahu železa a mangánu obsahuje vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok a vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovú a omega-3 a 6 mastných kyselín. Oregano má veľmi dobrý a účinný antiseptický, fungicídny, antivírusový účinok a priaznivo pôsobí aj na trávenie. Zmierňuje príznaky prechladnutia, čistí dýchacie cesty a zmierňuje kašeľ.
Sušené oregano skladujte v uzavretej nádobe na chladnom, tmavom a suchom mieste. Po pol roku stráca svoju kvalitu, preto je dobré z času na čas osviežiť domáce zásoby oregana.