Rasca celá 250 g
Rasca celá sa používa pre svoju výraznú chuť ako aj pre svoje blahodárne účinky.
(upraviť pomocou modulu Ubezpečenie zákazníka)
(upraviť pomocou modulu Ubezpečenie zákazníka)
(upraviť pomocou modulu Ubezpečenie zákazníka)
Charakteristická vôňa a chuť rasce bola cítiť v kuchyni takmer každej európskej krajiny, no ako prvé ju začali používať arabské národy. V Európe sa rozšíril v 13. storočí. Je to jedna z najobľúbenejších korenín.
Pri varení sa používa na dochucovanie jedál, polievok, hovädzieho mäsa, bravčového mäsa aj rýb. Používa sa aj pri príprave pečiva a údenín.
Kmín (Carum carvi) sa však oplatí často konzumovať nielen pre jeho príjemnú chuť, ale aj pre blahodarné účinky na náš organizmus. Má výborný protizápalový, antioxidačný, protikŕčové účinky a uľahčuje trávenie. Obsahuje tiež veľké množstvo medi, železa, draslíka, vápnika, mangánu, zinku, horčíka a vitamínov A, C a B.
Používa sa pri miernych bolestiach brucha, cez hnačku až po nevoľnosť. Keďže semienka rasce stimulujú pankreas, ktorý tým produkuje viac látok potrebných na trávenie. Bojuje aj s nadmernou tvorbou kyselín. Konzumujte ho pri nafukovaní aj pri zápalových ochoreniach čriev. Považuje sa za jednu najlepšiu bylinu na zlepšenie trávenie.
Obsahuje tiež veľké množstvo železa, ktoré produkuje hemoglobín, preto sa odporúča aj pre ľudí trpiacich s anémiou. Rasca pomáha aj pri chudnutí, pri bolestiach hlavy, znižuje krvný tlak, znižuje hladinu cholesterolu. Používa sa aj na normalizovanie hladiny cukru v krvi, preto pomáha aj pacientom s cukrovkou. A nie v poslednom rade podporuje pamäť a zlepšuje koncentráciu.