Muškátový orech mletý 250 g
Muškátový oriešok sa používa ako korenie v rôznych kuchyniach a dodáva pokrmom sladkastú chuť.
(upraviť pomocou modulu Ubezpečenie zákazníka)
(upraviť pomocou modulu Ubezpečenie zákazníka)
(upraviť pomocou modulu Ubezpečenie zákazníka)
Častokrát vidíme len drobné semienko a tvrdú, vysušenú membránu a ani si nevieme predstaviť ako sa muškátový orech strážil, chránil a akú veľkú hodnotu mal kedysi.
Muškátový oriešok pochádza z indonézskeho ostrova a do Európy sa dostal už v 1.stor pred n.l. ako kadidlo a na prevoňanie ulíc.
V kuchyni je už dlho obľúbeným korením na celom svete. V európskej kuchyni sa ním zvyčajne ochucujú jedlá zo zemiakov, ale tiež dochucovanie klobás, ragú, mäsa, hlavne jahňacie mäso. Je skvelým doplnkom k zeleninovým jedlám ako špenát, baklažán, fazuľu, tekvice alebo do kapustových či paradajkových jedál. V prípade dezertov sa používa k rôznym zákuskom, pudingom aj do vaječného likéru. V Indii je súčasťou zmesi garam masala a je tiež neoddeliteľnou súčasťou arabskej zmesi korenia ras el hanout. .
Hoci nepatrí medzi rastliny so skutočnými liečivými vlastnosťami, muškátový oriešok sa spomína vo védskych spisoch Indie, kde sa používal proti žalúdočným kŕčom a dokonca sa s ním snažili liečiť mor. Isté je, že v malom množstve priaznivo pôsobí na krvný tlak a muškátový olej odbúrava stres a zlepšuje duševné schopnosti. Olej z neho sa priaznivo využíva na masáže, pretože zmierňuje artritídu a je výborný pri bolestiach svalov. Muškátový oriešok pomáha s nespavosťou, podporuje trávenie, udržuje zdravý mozog a zdravé zuby ale nie sú zanedbateľné ani jeho protirakovinové účinky.
Obsahuje mnoho prospešných látok ako bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vitamíny A, B a C, z minerálnych látok sú to draslík, fosfor, vápnik, horčík, sodík, železo a zinok.
Kozmetický priemysel používa muškátový oriešok ako surovinu pre parfumy a éterické oleje.
Skladuje sa v suchom prostredí.